5646 Milton Street, Suite 500 | Dallas, TX 75206
214.753.8100
Designing Today for Tomorrow's Communities

Continental Avenue Widening

Photo: Project Rendering

Project Detailsx

Client: City of Dallas
Job Status: Completed 2018
Location: Dallas, Texas
Scope: Roadway Reconstruction and Widening
Services: Municipalities, Water Resources, SUE, Survey, Green Infrastructure

Project Overviewx

Hayden was responsible for the $13 million widening of Continental Avenue which included design for 2,100 LF of 6 lane urban arterial with an additional auxiliary lane, a total drainage area of over 70 acres, 2,061 LF of new storm sewer ranging from 18” RCP to 5’x6’ RCB culverts, pedestrian sidewalk and cycle tracks, horizontal and vertical alignment design, intersection grading design and TxDOT Coordination at intersections with IH35E, the Horseshoe project and the Woodall Rodgers Extension.

Complete Streets Components

Initially the project was in the NCTCOG Thoroughfare Plan as an eight-lane urban arterial, which would require widening from the current six lanes. However, the mixed-use zoning called for a more complete streets approach with emphasis on bicycle and pedestrian facilities. The final scope maintained the six vehicular lanes and included wider pedestrian sidewalks, 6’ wide one-way cycle tracks separated from travel lanes with a rumble band barrier and enhanced landscaping to provide shade and soften the hardscape, creating a more walkable pedestrian environment. In addition, this project includes Dallas’ second bicycle “green box” to provide additional bicycle safety at intersection.  The green box, also called a bike box, is a 10’ x 16’ green painted box on the pavement that creates space between motor vehicles and the crosswalk to allow bicyclists to position themselves ahead of motor vehicle traffic at the intersection. The green box accomplishes several objectives: increasing awareness and visibility of cyclists; helping cyclists make safer intersection crossings, particularly when vehicles are turning right, and bicyclists are going straight; encouraging cyclists to make more predictable movements through an intersection; and to provide relief for cyclists from vehicle fumes.

Context Sensitive Design

The design of the roadway cross section took into consideration the new zoning of the area from Industrial to Mixed Use Retail/Residential. The new roadway cross section included enhanced pedestrian facilities such as wider sidewalks and landscaping for a more pleasant pedestrian experience. It also included cycle tracks offset from pedestrian and vehicular traffic by visual barriers to encourage cycling in the area.